söndag 9 augusti 2015

Vad vet vi om julen?

Denna julbloggsäsong börjar jag med en ny kategori: Jul: Visste du?. Här ska jag samla historier och fakta om just julen. Det känns som att det finns en hel del som jag inte vet så till största del är denna nya kategori för mig själv, hehe.


Julstrumpan
Många barn hänger upp sin julstrumpa/julsocka dagen innan julafton i hopp om att den ska fyllas med små presenter av jultomten själv. Det större paketen hamnar under granen inslaget i vackert papper. Om ett barn inte varit snäll något år så kan detta barn få en kolbit i strumpan, detta är (tack och lov) inte så vanligt.

En traditionellt gammal berättelse om vart julstrumpan kommer ifrån är den om Sant Nicholas:

För länge sedan i en by bodde en fattig familj som bestod av en man, hans fru och deras tre döttrar. En tråkig dag dör frun i huset och detta gör att de tre döttrarna får sköta den större delen av hushållssysslorna. Fadern letar efter desperata lösningar för att kunna ge sina barn en bättre framtid. En dag passerar ärkebiskopen Sant Nicholas byn och får höra om denna fattiga familj och han bestämmer sig då för att hjälpa dem. Han ville hålla sin identitet hemlig och ville därför inte att någon skulle se honom när han lämnade gåvor till familjen. Av denna anledning väntade biskopen tills familjen hade somnat innan han lämnade en påse guld i en av strumporna som hängde vid den öppna spisen för att torka. Döttrarnas framtid var nu räddade och de kunde gifta sig med en varsin man samt leva lyckliga i alla sina dagar.

Fint eller hur?

Källa för information: (The Holiday Spot) & (Wikipedia)
Bildkälla: (1), (2) & (3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...