söndag 30 augusti 2015

Polkagrisstången, varför så vanligt under jul?

Vi använder polkagrisar som dekoration under julen men det är även många av oss som älskar att äta dessa rödvita karameller eller stavar. Min fråga är, varför är det så vanligt med polkagrisar under jul?

Bildkälla: (1), (2), (3)

Som alltid finns det flera berättelser om vart något kommer ifrån, jultraditionen med polkagrisen är inget undantag. En del tror att det vita symboliserar Jesus renlighet/oskuldsfullhet och det röda symboliserar hans blod, formen ska komma från första bokstaven i Jesus. Jag har läst att denna juliga godistång ursprungligen kommer från Tyskland för omkring 250 år sedan. Då var dessa stångar helt vita och var helt gjort av socker.

Enligt en annan berättelse så oroade sig en körledare över barnen som skulle vara med under den juliga gudstjänsten, han var rädd att de skulle väsnas och inte sitta still - detta var omkring år 1670. För att vara säker på att barnen skulle vara tysta gav han dem en godisstång som hade formen av en herdes käpp, detta för att påminna dem om julen och om herden som besökte Jesusbarnet.

Däremot är troligtvis inte den senaste berättelsen heller sann då det talades om polkagrisar för över 200 år sedan. Det var någon gång runt år 1900 som det röda på de vita polkagrisarna tillfördes, dessa var då smaksatta med pepparmynta.

Allt jag kan säga är att dessa polkagriskäppar hänger fint i min julgran varje år och smakar fantastiskt. Hihi!

Källa till informationen: (Today I found out) & (Whychristmas)

1 kommentar:

  1. Verkligen intressant! ^^
    Har aldrig förr refererat till varför vi har polkagris under juletid. Så verkligen kul läsning :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...