måndag 17 augusti 2015

Julskinkan, ett måste på julbordet!

Många svenskar kan inte tänka tanken att ha ett julbord utan skinka men varför äter vi just skinka under julen? I många länder är kalkon ett måste på julbordet medan vi i Sverige hellre väljer gris.

Grisen har sedan långt tillbaka varit till för att mätta hushållet. På många svenska gårdar förr i tiden gödde man grisarna med start från midsommar och under hösten när grisarna var tillräckligt runda slaktades många av dem. Däremot sparade man några få grisar som sedan slaktades till julafton. Köttet saltades och lagrades, sedan gjordes det korv, skinka och revbensspjäll.

Skinkorna brukade sparas till sommaren men under 1700-talet blev det en tradition att äta skinka kring jul. Det finns många olika berättelser som förklarar varför vi äter gris under jul idag, en berättelse är den om Särimner under vikingatiden och en annan berättelse är den om Gloson inom folktron.


Jag tror att det är som i inledning av den här texten, att grisen var till för att mätta och därför ett naturligt val vid festligheter så som julafton.

Källa för informationen: (Scan, pressmeddelande) & (artikel)
Bildkälla: (1), (2) & (3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...