söndag 27 augusti 2017

Veganska kanelbullar

Just nu är jag på en personlig matresa vilket egentligen betyder att jag försöker hitta kosten som passar mig och min kropp allra mest utan att jag sätter för stor press på miljön. Det är inte lätt och jag har verkligen inte bestämt mig för om jag ska köra helt växtbaserat eller inte. Men det roliga är att jag vågar testa lite olika recept på vägen och jag lär mig en hel del. Nu testade jag veganska kanelbullar! Och justja, dessa bullar är dessutom glutenfri!

(Om nu inte något animaliskt råkade krypa in men det tror jag inte). 


Här är ingredienserna som jag använde: Fiberhusk (2 msk), Kanel (till fyllningen), kardemumma (så mycket du önskar), vaniljpulver (en nypa), björksocker (ca 1 dl), agavesirap (ca 1 dl), strösocker (1 tsk + till fyllning), havssalt (1/2 tsk), Semper mjölmix (2 pkt), havremjölk (5 dl), jäst (50 g), florasmör (150 g + till fyllning), alpro-kvarg (ca 1 1/2 dl) och riven kokos (topping).

1). Först smälte jag smöret och blandade ner havremjölken. Sedan tillsatte jag jästen och fiberhusken. Blandade tills allt hade löst upp sig och sedan fick det stå i 10 minuter.

2). I en separat bunke blandade jag agavesirap, alpro-kvarg, salt, björksocker (+ en tsk vanlig strösocker), vaniljpulver och kardemumma. Sedan blandade jag i smörsmeten och mjölet. Arbetade med smeten i ungefär 10 minuter och lät den sedan jäsa i 40 minuter.

3). Blanda smör, strösocker och kanel i en skål. När jästiden är klar ska bullarna formas. Kavla ut degen, smeta på kanel-blandningen och rulla. Skär rullen i lika stora delar och placera dem i bullformar. Låt jäsa i 20 minuter.

4). Pensla på lite havremjölk på bullarna och strössla med kokos. In i ugnen (250 grader) i 10-15 minuter. Klart!

Så här gjorde jag och resultatet var helt klart godkänd. Jag är uppvuxen på kanelbullar med vitt mjöl och mejeriprodukter. Dessa bullar smakar inte exakt likadant men jag tycker att dem är lättare att äta än de vanliga bullarna som får en att känna sig ganska tung i magen. Och ja, jag tycker dessa kanelbullar blev goda! Jag tvivlar dock inte på att de kan bli ännu bättre. Jag tror att det beror på vad man är van vid och vad man tycker om.

3 kommentarer:

 1. Spännande! Här är en till som har lagt till en hel del vegansk och rawfood det senaste. Har dock bestämt att inte bli vegan eller helt vegetarian helt, men tänka till lite mer.

  SvaraRadera
 2. Spännande! Här är en till som har lagt till en hel del vegansk och rawfood det senaste. Har dock bestämt att inte bli vegan eller helt vegetarian helt, men tänka till lite mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är svårt det där. Jag vet inte om jag kommer att lägga en titel på mig själv heller ... det vill säga kalla mig "Vegan" eller liknande. Men det återstår att se, jag siktar på att bli hälsosam och hitta en balanserad kost som min kropp och miljön omkring mig mår bra av. Vi får se vad det slutar i för kost :D

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...