söndag 23 augusti 2015

Varför pussas vi under misteln?

Under december är det många familjer i främst USA och Europa som hänger en mistel ovanför dörren. Om du står under en mistel så är det fritt fram för andra att ge dig en puss, så går det till enligt traditionen. 

Jag läste att misteln är en växt som lever på andra växter för att överleva, inte så romantiskt att denna kärlekskvist är en parasit. De vita bären är dessutom giftiga att äta för människor medan fåglar kan äta dessa utan problem... det här blir bara bättre och bättre... suck!

Men varför pussas vi då under denna väldigt o-romantiska kvist kan man ju undra? 

Det tycks beröra berättelsen om asaguden Balder som var Odens andra son. Balder var väldigt omtyckt bland de andra gudarna. Hans mamma, Frigg, tog en ed av eld och vatten, järn och all metall, stenar och jord, från träd, sjukdomar och gifter och alla fyrfotade djur, fåglar och kräldjur för att de inte skulle skada Balder. Detta gjorde hennes son odödlig.

Loke, som också var Odens son, var avundsjuk över Balders nya kraft och letade därför efter något som kunde skada honom. Han fann den bortglömda misteln som Frigg inte hade frågat/ingått i hennes ed. En pil av misteln mördade Balder. Det finns mer än ett slut på den här berättelsen men den ljusa versionen avslutar det hela såhär:

Frigg blev förkrossad och hennes tårar blev de vita bären i misteln, detta räddade Balder som återuppstod från döden. Frigg lovade att misteln aldrig mer skulle användas som ett vapen och att hon skulle ge varje person som gick under den en puss/kyss. Misteln blev en symbol av kärlek!

Så detta är anledningen till att vi pussas under misteln!

Källa för information: Wonderpolis, Mentalfloss & History.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...